Bezmasna
Koncept rostlinného řeznictví je úspěchem českého vegan businessu roku 2024. A má k tomu mnoho důvodů: nabízí nepřeberné množství chutných a krásně vypadajících i vonících alternativ ke všem klasickým výrobkům z masa. Oslovuje vegany, kteří nekonzumují maso z důvodů etiky, ale chuť mají rádi – ale i lidi, kteří jsou „na cestě“ v nekonzumování zvířat a chtějí ho začít třeba víc nahrazovat.
O tom, jak náročné bylo tento podnik založit, otevřít a co dělá úspěch Bezmasny si budeme v Success Story povídat s Dianou a Davidem z pražské Letné.
Přijďte se inspirovat, a třeba taky ochutnávat – v 17.00 se výrobky Bezmasny objeví taky na stage ve Vánočním Masterclassu Greenheads. Představí vánoční ne-vinnou klobásu.
Biography
Kdo a proč je Krafin: Jsme Petr a Eliška. Máme rádi skvělé jídlo, lidi, zvířata i celou planetu. A taky milujeme výzvy. Na pražské gastro scéně se už několik let otáčíme v plant-based restauraci Chutnej na Letné, kde boříme mýty o rostlinné stravě. A zachtělo se nám zbořit další…
… že prý rostlinné pečivo nikdy nemůže chutnat tak dobře jako to klasické! A tak jsme si v roce 2022 přizvali na pomoc tu nejvyhlášenější mouku, další poctivé suroviny a především Elišku, vášnivou pekařku se zkušenostmi z českých i zahraničních pekáren. Tahle wonder žena vypilovala tak dokonalé receptury, že naše křehoučké pečivo zachutnalo i chuťovým pohárkům největších skeptiků.
Bestsellerem se stal krafin, plněný croissant ve formě muffinu, který během několika měsíců zaplavil pražské podniky a trhy. Získal si srdce a mlsné jazyky veganů i neveganů. A právě to je součástí naší mise - nacházet společnou cestu pro všechny.
Pekárna tedy slavila úspěchy a brzy zatoužila po vlastní kavárně. A tak jsme v roce 2023 s finanční pomocí crowdfundingové kampaně na Doniu rekonstruovali prostory původního bistra Chutnej na Voroněžské 19. Přibyl bar, designové posezení a mezi pekárnou a kavárnou vyrostla skleněná stěna, díky které můžeš okukovat hbité prsty našich pekařů a pekařek přímo v akci.
A dál ten příběh s námi píšeš i ty. Z pohodlného křesílka, popíjíš u toho výběrovou kávu z lokální pražírny a od pusy ti padají drobky z proklatě dobrého krafinu.